Krvne i parazitološke pretrage

Da bismo postavili što bržu i precizniju dijagnozu na raspolaganju su nam sredstva za osnovne mikroskopske preglede. Naša ambulanta opremljena je za osnovne parazitološke pretrage, što znači da možemo dijagnostikovati sledeća patološka stanja:

Piroplazmozu pregledom krvi – ovo je oboljenje koje prenose krpelji. Po mngobrojnim studijama potrebno je da prođe bar 2 dana od momenta kad se krpelj prikači do momenta kad prenese ovo oboljenje. Vlasnici često krpelja ni ne primete ako je jako mali. Krpelji ostaju na životinji neko vreme posle čega i sami otpadaju. Znaci na koje morate obratiti pažnju su izuzetna bezvoljnost, povišena tamperatura, gubitak apetita i bledilo. Ako se ne reaguje na ove simptome, sledi promenjena boja mokraće koja je prvo narandžasta a potom i boje tamnog piva. Ako propustite i ovaj simptom, dolazi do žutice i vremenom do uginuća. Piroplazmoza je veoma opasna bolest koja dovodi do oštećenja jetra i žutice, oštećenja manjih krvnih sudova i fatalnog ishoda ako se zapusti. Ova bolest je izlečiva ali je vreme veoma bitan faktor i treba odreagovati što pre kako bi mogli da spasemo vašeg ljubimca.

Demodikozu pregledom skarifikata kože – ovo oboljenje izaziva mali parazit demodeks koji parazitira u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama. Veliki broj pasa nosi na sebi demodeksa ali se simptomi javljaju samo kod onih gde postoji dejstvo nepovoljnih faktora koji dovode do smanjenja otpornosti (loša nega kože i dlake, često kupanje sredstvima koja nadražuju, deficit vitamina, bolesti, crevni paraziti...). Za pojavu demodikoze naročito su preisponirani šar-pei, dobermani, bokseri, nemački ovčari, foksterijeri i još neke rase kratkodlakih pasa. Najčešće oboljevaju mladi psi.Ovo oboljenje je izlečivo ali je terapija često dugotrajna. Što se pre oboljenje dijagnostikuje to je lakše zaustaviti ga u početnim stadijumima a samimtim i lakše izlečiti.

Šugu kože i ušiju – ovo oboljenje izazivaju paraziti koji se nastanjuju unutar kože i teško ih je dijagnostikovati. Oboljenje se manifestuje svrabom koji često ide do samopovređivanja, Dlaka opada, koža je zadebljala i suva i vremenom se razvijaju kraste. Šuga se veoma lako prenosi direktnim kontaktom i kontaminiranim predmetima.

Ušna šuga je oboljenje koja zahvata prevashodno ušni kanal i uzrokuje pojačano lučenje ušne masti tamne boje. Pas često trese glavom i češe uši. Ukoliko se ostavi bez terapije može dovesti i do napada koji nalikuju epilepsiji, kretanja u krug i sličnih simptoma. Sem u ušnom kanalu moguće su promene na koži i oko baze uveta.