Stručni saveti

U našoj ambulanti možete u svako doba da pitate sve što Vas zanima iz različitih oblasti veterinarske medicine i mi smo radi da Vam odgovorimo. Mnogi pacijenti obraćaju nam se sa pitanjima iz oblasti ishrane, držanja, nege i reprodukcije svojih ljubimaca. Ukoliko i nismo dovoljno stručni da damo odgovor na postavljeno pitanje potrudićemo se da kroz lične kontakte i stručnu literaturu pronađemo rešenje.

Evo i par korisnih saveta o malim ljubimcima:

Kornjače

Ako je ikako moguće nemojte kupovati kornjače koje su kraće od 5cm. Te kornjače su suviše mlade i sklone su raznim zdravstvenim problemima koji se veoma teško leče. Kalifornijske crvenouhe konjače nemojte držati u «lavoru». Kornjača mora imati terarijum u kojem će postojati deo sa vodom i suvi deo gde može da se sunča. Deo sa vodom mora biti dovoljno veliki da ona može da pliva u njemu, treba da bude bar 5-6 dužina oklopa dugačak i širok i dubina bar 2 dužine oklopa. Jako je važno da imate i grejač i termometar kojim ćete održavati i pratiti konstantnu temperaturu 25-28 stepeni celzijusa. Kornjače koje nemaju ove uslove neće rasti i uginuće najverovatnije već za oko 6 meseci što je tužna sudbina velike većine kornjačana ovim prostorima.

Menjajte vodu kornjačama čim vidite da je zamućena i prljava. Velika količina urina u vodi dovodi do trovanja i oboljevanja. Voda treba da odstoji kako bi hlor ispario iz nje.

U ishranu kornjača, sem uobičajene hrane, možete slobodno dodati i malo posnog mesa. Piletina, riba, govedina, naravno u sirovom stanju. Kako kornjača biva starija i veća ona će mnogo radije uzimati i biljnu hranu kao što je salata, paradajz...

Kunići

Kunići žive u proseku 5-9 godina.

Molim Vas nemojte toviti svoje kuniće. To je jako loše za njih i značajno im skraćuje život. Osetljiviji su na stres i gotovo je nemoguće na njima vršiti hirurške zahvate. Vaša ljubav ne treba da se manifestuje kroz neumerenu količinu hrane.

Kunići moraju da jedu hranu koja sadrži puno nesvarljive celuloze. Zato ne treba da jedu samo semenje jer je to ekvivalent brze hrane za njih. Normalan obrok kunića treba da sadrži bar 80% sena koje je najzdravija hrana za vašeg kunića. Zrnevlje treba da bude praktično delikates. Ako kupujete granule, kupujte samo one koje sve izgledaju jednako a ne one šarene u kojima kunići izaberu samo šta im se sviđa.

Unatoč raznim mitovima i legendama svi glodari piju vodu!

Iako ne treba da se tove, kunići imaju fiziološku potrebu da stalno jedu i to je takođe veoma važno. Kunić koji ne jede i samo jedan dan mora ići kod veterinara što pre jer mu sutra već može biti kasno.

Ukoliko nabavljate drugog kunića vodite računa da budu rezličitog pola. Istopolni kunići će se često tući i u tom slučaju dolazi do brojnih povreda. Ako, pak stvarite raznoponle kuniće oni će se razmnožavati. U takvom slučaju trebalo bi bar jednog od njih sterilisati.

Putovanje u inostranstvo

Ako želite da svog ljubimca vodite u inostranstvo najbolje je da se u pripadajućoj ambasadi raspitate o posebnim uslovima koje zahteva zemlja u koju idete. No, pored specifičnosti koje postoje za mnoge zemlje, neke stvari su zajedničke:

1.Pasoš – ovaj dokument dobijate od svog veterinara prilikom vakcinacije protiv besnila i u njemu se vodi evidencija o svim primljenim vakcinama, datim sredstvima protiv unutrašnjih parazita, buva i krpelja.

2.Uverenje za prelazak državne granice – ovo je dokument koji se dobija u veterinarskoj inspekciji 3 meseca nakon vađenja krvi. Da biste ga dobili morate inspekciji prikazati pasoš u kojem piše da pas uredno vakcinisan i da je dobio tretman protiv glista (pantljičara) kao i neko sredstvo protiv buva i krpelja, takođe tom prilikom plaćate nadoknadu za veterinarsko sanitarni pregled i republičku administrativnu taksu. Ovaj dokument potreban Vam je da biste uopšte izašli iz naše zemlje.

3.Titar antitela protiv besnila – ovaj dokument dobijate od Pasterovog zavoda a traži ga većina zemalja. Do njega se dolazi tako što će Vaš veterinar izvaditi krv, podvrgnuti je pripremnom procesu i predati na analizu u Pasterov zavod. Pošto u našoj zemlji postoje oblasti ugrožene besnilom obavezno je da vaš ljubimac bude vakcinisan protiv ove smrtonosne bolesti bar jednom godišnje. Titar antitela pokazuje u kojoj meri je Vaš ljubimac stekao otpornost na ovo oboljenje. Titar se može raditi ako je prošlo bar 30 dana od vakcinacije. Važno je istaći da se ova analiza radi jednom u životu ako posle toga redovno i u roku vakcinišete svog ljubimca.

Ukratko koraci pred odlazak u EU

Dati neko od sredstava protiv parazita (glista, buva i krpelja)

Vakcinisati psa protiv besnila ako to nije urađeno u zadnjih godinu dana. Tom prilikom dobijate pasoš i čip ako ga već nemate

Izvaditi krv kod veterinara (minimum 30 dana nakon vakcinacije)

Nakon 90 dana od vađenja krvi sa svim rezultatima otići u veterinarsku inspekciju

VAŽNA NAPOMENA

Ukoliko planirate svog ljubimca da vodite na godišnji odmor, setite se da proces započnete 3-4 meseca pre putovanja jer su takvi propisi evropske unije.