Program vakcinacija pasa

Prva vakcina koju pas može da primi je “puppy“ vakcina protiv mačije kuge i štenećaka. To je jedina vakcina koja može da se primi već sa 6 nedelja i obezbeđuje kratkotrajni imunitet. Sledeća je petovalentna vakcina koja se prima sa 8 nedelja i koja štiti naše ljubimce od:

Nakon što je vakcina data imunitet nastupa za 7-14 dana (pa u ovom periodu još treba paziti na štene i ne dopuštati mu kontakt sa drugim psima). Obzirom da imuni sistem mladunčadi još nije dovoljno razvijen da pruži trajniju sigurnost, sa 12 nedelja starosti se radi revakcina koja pojačava otpornost od ovih istih bolesti.

Ovde moramo istaći da iako od ovih bolesti najlakše oboljevaju štenci, od njih mogu oboleti i odrasli psi pa je neophodno ovu vakcinu ponavljati svake godine.

Besnilo

Vakcinacija pasa protiv besnila obavezna je po zakonu i mora se obavljati jednom godišnje. Zakon propisuje korišćenje mrtve vakcine koja stvara solidan imunitet bez ikakavih propratnih reakcija. Prva vakcina proiv besnila može se dati već sa 3 meseca starosti ali program vakcinacije obično ostavlja ovu vakcinu za četvrti mesec.

Priče koje kruže da će pas ostali mali i da neće dostići svoj pun potencijal su apsolutno netačne i predstavljaju samo još jednu zabludu sa kojom se borimo svakoga dana.

Novi Sad je područje koje je često ugroženo besnilom i to je još jedan razlog da obavezno vakcinišete svog psa i tako sebe i svog ljubimca poštedite komplikacija koje donosi izbegavanje vakcinacije.

U vezi sa ovim neophodno je napomenuti da smo zakonom obavezni da prilikom vakcinacije protiv besnila životinju i obeležimo.

Putovanje u inostranstvo

vakcinacija pasa stenci vakcinacija pasa buldog vakcinacija pasa malamuti