Nega pasa i mačaka

Nega pasa

Nega pasa podrazumeva radnje koje se obavljaju tokom čitavog života psa.

Higijena ušiju

Uši pasa treba redovno kontrolisati i obavezno čistiti kad se za to ukaže potreba. Pokazatelj da je došlo vreme za čišćenje je neprijatan miris iz uha, zvuk koji upućuje na tečan sadržaj, trešenje glavom, češanje ušiju i slično. Psi sa oborenim ušima stvaraju savršenu sredinu za razvoj raznih patogenih mikroorganizama pa kod njih treba ušima pokloniti posebnu pažnju, češće kontrolisati i češće čistiti.

Čišćenje ušiju je postupak koji svaki vlasnik može da izvede ali bi bilo dobro da zamoli svog veterinara da mu pokaže kako i sa čime se to radi. Nikako se ne preporučuje čišćenje hidrogenom i štapićima za uši jer hidrogen dodatno iritira tkivo a štapićima se sadržaj ušiju nabija još dublje i nastaje čep.

Higijena očiju

Higijena očiju obavezna je kod pasa koji imaju predispoziciju ka oboljenjima oka kao što su svi molosi a među njima najviše šar-pei, buldozi, čau-čau. Kod ovih rasa neophodno je ispiranje očiju kamilicom ili fiziološkim rastvorom svaki put kad se uoči pojačano stvaranje krmelja i crvenilo. Ukoliko svakodnevno ispiranje ne pomogne neophodno je konsultovati se svojim veterinarom. Veoma je važno da vlasnik samovoljno ne stavlja nikakve kapi niti druga lekovita sredstva u slučaju da veterinar odluči da šalje bris na mikrobiološka ispitivanja. Posebna pažnja se takođe mora pokloniti rasama sa belom dlakom kao što su zapadnoškotski terijer, maltezer, bišon. Kod njih je to sem zdravstvenog i estetski problem, te se primenjuju posebna sredstva i svkodnevno umivanje

Nega kože i dlake

Nega kože i dlake u velikoj meri zavisi od rase pasa odnosno dužine i kvaliteta dlake. Kao uopšteni savet možemo istaći potrebu da se psi redovno češljaju. Na taj način mi pomažemo psu da odstrani mrtve dlake i omogućavamo koži da lakše diše. Kupanje pasa treba prilagoditi individualnim potrebama. Nikako ne treba da bude prečesto, i moraju se koristiti preparati koji su prilagođeni fiziologiji kože. Kao generalizovano pravilo možemo reći da psi treba da se kupaju što ređe, samo u slučajevima kad se za to ukaže potreba. Na ovaj način mi dopuštamo da se na koži formira prirodni bedem protiv infekcija. Ako vlasnici ljubimaca primete bilo kakve promene na koži i dlaci koje odstupaju od normalnog izgleda bolje je da odu kod veterinara nego da mažu različite vrste preparata po nekim preporukama.Treba imati na umu da su kožne bolesti vrlo uporne i nekada se teško leče, te uvek treba doći na početku kada promene na koži i dlaci obuhvataju manju površinu i šanse za izlečenje su znatno veće.

Nega zuba

Da li biste dopustili da godine prođu između dve posete zubaru? Ako cenite svoje zdravlje i svoje zube, verovatno ne! Isto tako, stanje zuba utiče na ukupno zdravlje vaših ljubimaca.

Zašto brinuti o zubima ?

Dentalna higijena pasa i mačaka je oblast koja je najviše zapostavljena u veterinarskoj medicini. Prema istraživanjima, dve trećine vlasnika ne vodi računa o stanju zuba i desni svojih ljubimaca. Poznato je da 80% pasa i 70% mačaka pokazuje znake oboljenja usta i zuba.

Zubna oboljenja ne utiču samo na usta nego mogu dovesti do ozbiljnih zdravstenih problema koji uključuju oboljenja srca, pluća i bubrega, a samim tim je značajnije obezbediti adekvatnu negu usta i zuba od početka.

Neprijatan dah vašeg psa i mačke nije samo neprijatnost koju bi trebalo ignorisati – to je verovatno pokazatelj oboljenja u ustima i što pre se obratite Vašem veterinaru i rešite problem to ćete pre moći da uživate u druženju sa svojim dlakavim prijateljem.

Periodontalno oboljenje je infekcija tkiva oko zuba koja postepeno napreduje. U početku se na zubu formira bakterijski film koji se naziva plak. Bakterije se prianjaju uz zub i kada uginu mogu biti kalcifikovane sadržajem pljuvačke. To formira čvrstu i grubu supstancu koja se zove tartar ili kalkulus i koji omogućava dalje nakupljanje plaka. U početku plak je mek i može se skinuti sa četkicom, žvakanjem čvrste hrane ili igranjem odgovarajućim igračkama. Ako ne poduzmete protiv toga ništa, plak vodi ka upali desni koje postaju crvene, otečene i lako krvare.

Ako se plak i kalkulus razviju izpod linije desni neophodno je potražiti pomoć veterinara. Ako se to pak ne učini, plak i tartar se i dalje taloži a infekcija se prenosi na koren zuba.

U krajnjem stadijumu periodontalnih oboljenja, tkivo oko zuba je uništeno, alveolarna kost nestaje i dolazi do ispadanja zuba. To je veoma bolan proces za vašeg četvoronožnog prijatelja koji ste sa mola truda i dobre volje mogli sprečiti pre nego što je i počeo.

Briga o zubima u veterinarskoj praksi

Postoje dve važne stavke u brizi o zubima: pregled zuba i čišćenje. Priprema za brigu o zubima počinje još od malih nogu. Kako vaš ljubimac raste tako će veterinar pratiti eventualne poremećaje u razvoju, nakupljanje plaka i tartara, oboljenja desni ili tumore usne duplje i preduzimati odgovarajuće mere.

Osnovni pregled usta obično može da se uradi bez anestezije ali je ponekad potebno primeniti kratku anesteziju kako bi se zubi detaljno pregledali i potpuno očistili. Ispitivanja pokazuju da je potrebno detaljno čišćenje kod mačaka i malih rasa jednom godišnje a kod velikih pasa jednom u dve godine.

Kad god se veterinar odluči za anesteziju on mora da posvetu posebnu pažnju bezbednosti vašeg ljubimca. To znači da se mora uraditi detaljan pregled, pogotovo kod starijih pasa. Samo zdrav pas može bezbedno podneti anesteziju. U zavisnisti od starosti i opšteg zdravstvenog stanja rade se pregledi krvi, urina, elektrokardiografija i rentgenski pregled kako bi se ustanovilo stanje srca, pluća, bubrega, jetre i drugih organa. Iako uvek postoji rizik prilikom uvođenja u anesteziju, savremena sredstva omogućuju relativno bezbedan tok, čak i kod starijih pacijenata.

Nakon što je pacijent pripremljen, veterinar će poput stomatologa očistiti zube odstranjujući ultrazvukom nagomilani plak i tartar. U zapuštenim slučajevima se vade svi zubi kojima je koštana osnova već oštećena što se prepoznaje po njihovoj mobilnosti. Nakon završene intervencije nanose se dodatna zaštitna sredstva koje otežeavaju ponovno nakupljanje plaka.

Nažalost brigu o zubima ne možete u potpunosti prepustiti svom veterinaru. Kao vlasnik životinje, Vi igrate krucijalnu ulogu u održavanju oralne higijene i sprečavanje oboljenja kod Vašeg ljubimca. Izreka '' Bolje sprečiti nego lečiti '' važi i ovde. Od momenta kad dobijete psa ili mačku morate početi da ih navikavate na oralnu higijenu, tako da kasnije kad bude potrebno možete svakodnevno čistiti zube svojim ljubimcima. Uputstvo o postepenom pristupu i čišćenju zuba kao i preparatima koji za to služe možete dobiti od svog veterinara.

Upamtite, Vaši ljubimci mogu živeti dužim i kvalitetnijim životom ako redovno brinete o njihovima zubima. Ispitivanja pokazuju da odgovarajuće nega zuba može dodati i do pet godina životu vašeg ljubimca. Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste odredili plan brige o zubima vašeg krznatog prijatelja.